Jste zde

Slovo k úmrtí biskupa Františka Václava Lobkowicze

MONS. MARTIN DAVID, apoštolský administrátor
Biskupství ostravsko-opavské, Kostelní náměstí 3172/1 702 00 Ostrava, Moravská Ostrava

Milí spolubratři kněží a jáhni, drazí bratři a sestry v Kristu,

do života naší ostravsko-opavské diecéze v posledních dnech bolestně vstoupila zpráva o úmrtí její prvního biskupa Františka Václava Lobkowicze. Děkuji vám všem za modlitby, kterými jste otce biskupa provázeli v době jeho nemoci a provázíte ho dále po jeho úmrtí. Prosím, zůstaňme v modlitbě za něho v těchto dnech spojeni.

Pohřební mše svatá a poslední rozloučení se připravuje na sobotu 26. února v 11,00 hodin v ostravské katedrále. Přestože je naše katedrála velká, určitě se do ní nevměstnají všichni, kteří by se chtěli pohřbu  zúčastnit. Proto vybízím spolubratry kněze, aby  v den pohřbu, nebo jiný vhodný den před tím, sloužili za zesnulého diecézního biskupa ve farnostech mši svatou a pozvali k ní věřící. Detailní pokyny k samotnému pohřbu budou zveřejněny v nejbližších dnech. 

Příležitost k rozloučení se s otcem biskupem bude také v pátek 25. února od 14, 00 do 18,00 hodin, kdy bude rakev s tělem zesnulého vystavena v kostele svatého Václava v Ostravě pro soukromé rozloučení a modlitbu.

V den pohřbu, v sobotu 26. února, ať se v kostelích naší diecéze rozezní v 10,55 hodin zvony na dobu pěti minut, aby pozvaly věřící k modlitbě. Přímý přenos pohřební mše svaté z katedrály bude možné sledovat od 11,00 hodin na televizi Noe.

Ať dobrý Bůh přijme modlitby, práce a oběti života zesnulého biskupa Františka Václava a ve svém milosrdenství mu odpustí jeho hříchy. 

Odpočinutí věčné dej mu, Pane. A světlo věčné ať mu svítí, ať odpočívá ve tvém pokoji.

+ Martin David
apoštolský administrátor 

V Ostravě 18. 2. 2022

 
 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.